Moxa therapie, een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, is een ander benaming voor het bijvoetkruid (artemisia vulgaris) en staat bekend om haar verwarmende werking. Het kruid kan op verschillende manieren worden toegepast. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid worden geplaatst, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen.

Hoe en bij welke klachten wordt moxa toegepast?

Moxa therapie is een aanvulling op een acupunctuurbehandeling en wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. Door middel van deze warmte wordt de daar aanwezige energiestroom of wel Qi gestimuleerd. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid worden geplaatst, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen. De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Moxa therapie kan helpen bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen.

Moxa bij stuitligging

Moxa therapie heeft nog een andere belangrijke toepassing, namelijk bij de vaststelling van een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. Dit blijkt het meest succesvol in de periode van de zwangerschap tussen de 33ste en 36ste zwangerschapsweek.

De behandeling:

Zwangere vrouwen met een foetus in stuitligging komen voor een éénmalig consult bij een acupuncturist. Dit gebeurt bij voorkeur in de 33e week van de zwangerschap. Tijdens het consult wordt de behandeling uitgelegd en uitgevoerd.
De behandeling met de moxastick dient daarna 2 weken lang dagelijks, in totaal 15 minuten, thuis te worden uitgevoerd door de partner. Een moxastick en opbergpotje worden hiervoor meegegeven. Geadviseerd wordt de behandeling bij een lege blaas uit te voeren en dus voor het moxeren eerst naar de wc te gaan. De behandeling wordt tussen de 33e en 36e week uitgevoerd.

De veiligheid van moxatherapie tijdens de zwangerschap

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er geen bijwerkingen of nadelige gevolgen van deze therapie bekend zijn. De moxastick zelf wordt heet en mag NOOIT tegen de huid aangehouden worden, maar minimaal 1 cm hier vandaan.

Hoe werkt moxatherapie tijdens de zwangerschap

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst komt er verwarmende energie (Yang) in het kleine bekken door de gloeiende moxastick 1 cm van het punt Blaas 67, aan de zijkant van de kleine teen, te houden. Deze verwarmende energie zorgt voor beweging, waardoor de foetus ook beweeglijk wordt en kan gaan draaien.
Westers gezien wordt door de moxatherapie de baarmoeder beter doorbloedt. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat de foetus spontaan draait. Vermoedelijk stimuleert de moxa ook de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert en beïnvloed hierdoor het spierweefsel van de baarmoeder. Hierdoor zou de foetus beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien.

Voordelen van moxatherapie

  • De behandeling is voor moeder en foetus veilig. Spontane draaiing wordt uitgelokt, er is geen direct contact met de baby.
  • Er zijn geen bijwerkingen bekend.
  • Uit onderzoek blijkt dat bij 1 op de 7 vrouwen waarbij deze behandeling tussen de 33e en 36e week wordt uitgevoerd, de foetus spontaan draait.
  • Moxa therapie €45,00
  • Moxa therapie incl Hara(buik)massage 60-minuten €65,00